Pages

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού  «Η ΜΗΤΕΡΑ»

Ένα πρώτο σχόλιο για το Σχέδιο Οργανισμού ΚΚΠΠΑ.
Πολλοί συνάδελφοι κουβεντιάζουν τελευταία, το σχέδιο Οργανισμού που είναι σε διαβούλευση, όπως αρέσκονται να λένε οι άνθρωποι της κυβέρνησης.
Ο νέος Οργανισμός, όταν ψηφιστεί, δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία συρρίκνωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών Πρόνοιας, θα είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των μέτρων της κυβέρνησης, ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικής δράσης, αλλά και παραπέρα θα χειροτερεύσει τη θέση των εργαζομένων και περιθαλπομένων στα ιδρύματα του φορέα.
Μόνο αν αποφασίσουμε σαν εργαζόμενοι, να αγωνιστούμε ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες που κυριαρχούν στα σωματεία, μπορούμε να παρεμποδίσουμε αυτή τη διαδικασία. Αυτός ο αγώνας θα αποκτά αποτελεσματικότητα, εφόσον στηριχτεί συνολικότερα στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τις άλλες λαϊκές ριζοσπαστικές οργανώσεις. Ο αγώνας αυτός θα στοχεύει και θα αμφισβητεί τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. στον τομέα της πρόνοιας και θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των παιδιών χωρίς οικογένεια, των αναπήρων από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Θα αντιπαλεύει την επιχειρηματική δράση, την ανοικτή ή την συγκαλυμμένη (ΜΚΟ), μέσα και έξω από το Δημόσιο τομέα σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα των κοινωνικών αναγκών.
Ο χαρακτήρας του προτεινόμενου οργανισμού επιβεβαιώνει τις παραπάνω εκτιμήσεις. Πιο συγκεκριμένα:
Θεωρεί ως δεδομένη τη μείωση προσωπικού που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια, ακόμα και αν προέβλεπε τις αναγκαίες οργανικές θέσεις, δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Προσλήψεις δεν θα γίνουν, γιατί προτεραιότητα της κυβέρνησης, Ε.Ε., κουαρτέτου, είναι να εξοικονομηθούν χρήματα, κονδύλια για την ανα-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο (επενδυτές!!!) και τις ανάγκες των δανειστών.
Εκφράζουν το τώρα αριστερό εγχείρημα που έρχεται από παλιά, την ανάθεση του έργου του φορέα στις διάφορες ΜΚΟ, αλλά και στον κοινωνικό εταιρισμό. Μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει από καιρό, από τις μνημονιακές και όχι μόνο κυβερνήσεις, με βάση την κατεύθυνση της Ε.Ε. και των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Είναι επικίνδυνη η εμπλοκή οποιουδήποτε ιδιώτη, με οποιαδήποτε μορφή στον τομέα της παιδικής προστασίας και την περίθαλψη των βαριά αναπήρων. Δεν γίνεται, παιδιά ή βαριά ανάπηροι που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να αφήνονται στα χέρια ιδιωτών.
Οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο της πρόνοιας, οι αγωνιστικές ριζοσπαστικές οργανώσεις, έχουν επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια, ότι η συρρίκνωση του έργου των δημοσίων υπηρεσιών και η εμπλοκή των ιδιωτών (π.χ. με την ιδιωτική υιοθεσία), άνοιξαν το δρόμο στην εμπορία παιδιών στη χώρα μας. Όταν τα λέγαμε αυτά πριν από χρόνια, μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε και ότι δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο στην Ελλάδα. Με το πέρασμα του χρόνου, επιστήμονες, στελέχη των αστικών κομμάτων, αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν στις ειδικές επιτροπές της Βουλής. Βέβαια δεν αποδέχτηκαν τις ευθύνες ούτε των κυβερνήσεων, ούτε των κομμάτων τους, ούτε το σύστημα που υπηρετούν, σαν υπεύθυνο, γιατί θα έπρεπε να αποδεχτούν και τις δικές τους ευθύνες.
Λένε πολλοί συνάδελφοι, να κατοχυρώσουμε τις θέσεις εργασίας μας με τον νέο Οργανισμό. Εμείς θα δώσουμε την μάχη ακόμα και για μία θέση εργασίας. Όμως πως μπορούν να κατοχυρωθούν θέσεις εργασίας, όταν καταρρακώνονται τα δικαιώματα παιδιών και αναπήρων, αυτών που εμείς είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε;
Είναι κοντόφθαλμη και επικίνδυνη μια τέτοια λογική και ολίγων απάνθρωπη, γιατί δεν γίνεται γύρω μας να τσακίζονται τα δικαιώματα εργαζομένων, παιδιών, αναπήρων κι εμείς να είμαστε εξασφαλισμένοι.
Συνάδελφοι τρέχουν να φτιάξουν προτάσεις, να εξασφαλίσουν τις θέσεις της άλφα ή βήτα υπηρεσίας, του ενός ή του άλλου τμήματος.
Όταν θα αλωνίζουν οι ιδιώτες σε όλους τους τομείς, όταν θα είναι δεδομένοι οι κόφτες στις κοινωνικές δαπάνες, καμία θέση δεν θα είναι εξασφαλισμένη.
Το σχέδιο Οργανισμού προβλέπει πολλά και αναγκαία τμήματα να αναπτύξει, στην πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, στην αυτόνομη διαβίωση, και άλλα. Με τι λεφτά; Με τι προσωπικό; Ακόμα και ένα δύο τμήματα να αναπτύξουν, ποια θα είναι η κάλυψη σε σχέση με τις ανάγκες;
Σταγόνα στον ωκεανό της ανυπαρξίας δομών ,στάχτη στα μάτια του κόσμου!!!
Οι εργαζόμενοι, το λαϊκό κίνημα πρέπει να έχουμε σημαία μας ότι το κράτος έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει πέρα για πέρα μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα σε ότι έχει η επιστήμη κατακτήσει για τα παιδιά, τη μητέρα, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο.
Μόνο όταν, σαν εργαζόμενοι, συνειδητοποιήσουμε την κοινότητα των συμφερόντων μας, είτε παλεύουμε στην πρόνοια, στην υγεία είτε στο δημόσιο-ιδιωτικό τομέα, μπορούμε με τον αγώνα μας να παρεμποδίσουμε την βαρβαροποίηση της ζωής μας, των παιδιών μας, των οικογενειών μας. Να πιστέψουμε και να κατακτήσουμε μια άλλη ανάπτυξη, μια άλλη κοινωνία, που κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα επιχειρηματικά κέρδη.
Σε έναν τέτοιο αγώνα έχει ευθύνη να συμβάλλει ο καθένας και η καθεμιά που από την θέση μας και την ειδίκευση μας γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα των ανθρώπων που εξυπηρετούμε .
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των Σωματείων, να πάρουμε αποφάσεις στην παραπάνω κατεύθυνση. Εμείς με ότι  δυνάμεις έχουμε θα πρωτοστατήσουμε σε αυτόν τον αγώνα και στην περίπτωση που αυτές οι απόψεις δεν γίνουν δεκτές από τις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων, θα πάρουμε πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε επιτροπή αγώνα των εργαζόμενων του φορέα, με κάθε τίμιο συνάδελφο που σέβεται την επιστήμη του, τη δουλειά του, το ρόλο του απέναντι στα παιδιά, τους περιθαλπόμενους, την ίδια του την οικογένεια αλλά και συνολικά απέναντι στο λαό.
Θα δώσουμε τη μάχη να μην καταργηθεί ούτε μία θέση, κανένα τμήμα, κανένα ίδρυμα.
Όμως αυτό δεν αρκεί, αν δεν γίνει υπόθεση των πολλών. Όσο καλά και να τα πει η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ., αν δεν στηριχτεί μαχητικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, δεν μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα για εμάς, για τα παιδιά, για τους περιθαλπόμενους.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια και Ειδική Αγωγή, με απαγόρευση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς, άμμεσης ή έμμεσης, μέσω των διαφόρων ΜΚΟ.
  •  Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων και υπηρεσιών πρόνοιας, με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής τους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την αναβάθμιση όλων αυτών των υπηρεσιών. Καμία απόλυση εργαζομένου, ανεξαρτήτου σύμβασης και σχέσης εργασίας (εργαζόμενοι στα συνεργεία, στα προγράμματα, ενοικιαζόμενοι, αλλά και αυτών όπως βοήθεια στο σπίτι). Μονιμοποίηση όλων. Να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των υποδομών στα ιδρύματα πρόνοιας, κτηριακή και ηλεκτρομηχανολογική. Να μπει τέρμα στην αθλιότητα που επικρατεί!
  • Να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες στα ιδρύματα πρόνοιας, με την ανάλογη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Να αξιοποιηθεί γενικότερα η κτηριακή υποδομή που ανήκει στην πρόνοια, για να μην αναγκάζονται παιδιά χωρίς οικογένεια, χωρίς προβλήματα υγείας, να παραμένουν στα νοσοκομεία με εισαγγελικές εντολές, ή να οδηγούνται στα χέρια των ιδιωτών. Σε αυτές τις νέες πτέρυγες να μπορέσουν να φιλοξενηθούν παιδιά με πολύ βαριές αναπηρίες, που η οικογένειά τους αδυνατεί να τα στηρίξει.
  • Δημόσιος Πανελλαδικός φορέας που θα έχει στην αποκλειστική του ευθύνη την προστασία του παιδιού χωρίς οικογένεια, του εγκαταλελειμμένου και κακοποιημένου παιδιού. Ο φορέας αυτός, πλήρως στελεχωμένος με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό έχει στην αποκλειστική του ευθύνη την αναδοχή και την υιοθεσία που είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του, ενώ η ιδιωτική καταργείται.
  • Δημόσιες μονάδες κλειστής ή ανοιχτής περίθαλψης, προσωρινής ή μόνιμης διαμονής υποστηριζόμενης διαβίωσης για παιδιά με αναπηρίες, για βαριά αναπήρους και ηλικιωμένους, με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Επαναφορά του προηγούμενου ωραρίου 6ωρο, 5μερο, 30ωρο.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Κρατικό σώμα γιατρών εργασίας, τεχνικών ασφαλείας