Pages

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΑΑΝ ΓΙΑ ΑΡΘΡΟ 215 ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ 2018

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες ΑμεΑ,
Η επίθεση στα δικαιώματα μας, στις οικογένειες μας, στις ζωές μας κλιμακώνεται.
Η κυβέρνηση της πρώτης φοράς «αριστερά», πιστή στην αποστολή της να κάνει την πιο βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών, της Ε.Ε. και των δανειστών, με το Πολυνομοσχέδιο, φρόντισε να βάλει στον Προκρούστη - εκτός από το δικαίωμα στην απεργία και τα σπίτια του λαού - τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας.

Για να μην πάρει κανείς χαμπάρι έστησε μια μηχανή περικοπών με τα πιο βρώμικα κοινοβουλευτικά τερτίπια. Με το άρθρο 215 του Πολυνομοσχεδίου, προβλέπεται ότι τα πάντα σε σχέση με τα επιδόματα των ΑμεΑ, θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις, όπως ο «εκσυγχρονισμός» των ΚΕΠΑ (καλύτερα σφαγεία), η αλλαγή του τρόπου απονομής των επιδομάτων με τη μεταφορά τους στον ΟΓΑ και η ένταξη της «δυνατότητας του ανάπηρου να αντιμετωπίζει τα καθημερινά του προβλήματα» ως κριτήριο για την απονομή επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας...!!!!. Η γνωστή, δηλαδή, λειτουργικότητα που τόσα χρόνια επιχείρησαν να περάσουν με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2000 και μετά, ανεξαρτήτως σύνθεσης. Επιλογή που πάγωσε λόγω των αντιδράσεων του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος του ΠΑΜΕ, ενώ οι άλλοι σιγή ασυρμάτου. 

Γι’ αυτούς, λειτουργικότητα του αναπήρου είναι το αν έχει οικογένεια να τον στηρίζει, τι εισόδημα και τι περιουσιακά στοιχεία διαθέτει, αν έχει και τι έχει η μάνα του, ο αδερφός του, ο παππούς του και γιατί όχι και ο μπατζανάκης του. Αν έχει κοινωνική δράση, αν συμμετέχει στα κοινά, το μορφωτικό του επίπεδο κλπ. Δηλαδή, δε χρειάζεσαι επίδομα ή σύνταξη αναπηρίας. Λες και σαν ανάπηρος δεν έχεις πρόσθετες ανάγκες που πρέπει το κράτος να στις καλύπτει, λες και αν είσαι εργαζόμενος και σακατευτείς στη δουλειά δεν είναι υποχρεωμένο το κράτος και οι εργοδότες να σε εξασφαλίσουν με σύνταξη, επειδή ο αδελφός σου έχει ένα εισόδημα ή ο παππούς σου σου άφησε ένα αμπέλι. Λένε ακόμα, αν ο άλλος είναι ικανός προς εργασία γιατί να παίρνει επίδομα ή σύνταξη; Γιατί καταρχήν πρέπει να ζήσει, και να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία. Αλλά στη ζούγκλα της αγοράς τους, η εκπαίδευση και εξασφάλιση μόνιμης, σταθερής και ασφαλούς δουλειάς χωράει;

Η κυβέρνηση υλοποιεί ουσιαστικά και σε αυτό τον τομέα τη στρατηγική της ΕΕ για… «κοινωνική πολιτική» (!), για μέτρα στήριξης στους πιο εξαθλιωμένους, για να μην πέφτουνε από την πείνα τα θύματα της βαρβαρότητας τους στον δρόμο, ώστε να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος.  Μας παίρνουν 10 δίνουνε 1, παίρνουν από τους φτωχούς  για να δώσουν στους πιο φτωχούς και το παίζουν και φιλάνθρωποι  για να κρύψουν κυβερνήσεις, μεγαλοεπιχειρηματίες και πολιτικό τους προσωπικό  ληστεύουν τη δουλειά των πολλών, εμπορεύονται τις ανάγκες μας για να στηριχθεί η αγία επιχειρηματικότητα, τα κέρδη των ομίλων. Εξ’ ου και για να μη βγάζουμε κιχ, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, το μέρισμα  μια φορά το χρόνο κλπ. Θα δουλεύει για μια ζωή ο εργαζόμενος, θα βασανίζεται ο μικρός αγρότης γιατί δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη, επειδή έχουν ένα σπίτι στο όνομά τους – και αυτό θα τους το πάρει η τράπεζα – ή δύο ρίζες ελιές.

Το έγκλημα είναι καλά δουλεμένο και καλά στηριγμένο από όλους τους μηχανισμούς του συστήματος και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου σε όλη τους την διαδρομή ανεξαρτήτως αν ήταν στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση. Η λαλίστατη κατά τα άλλα ΝΔ-και αυτή της πολλής «ευαισθησίας»- κουβέντα δεν βρήκε να πει για το άρθρο 215, αφού δικιά τους πολιτική υλοποιεί. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση ούτε μία ανακοίνωση δεν έβγαλε όταν επιχείρησε να το περάσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την έκθεση του ΟΟΣΑ το Σεπτέμβρη του 2013. Εκεί που τα πράγματα ξεπέρασαν κάθε όριο ξεφτίλας ήταν με τις ηγεσίες της ΕΣΑΜΕΑ και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ και των άλλων συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που έδωσαν ακόμα μια φορά στήριξη στην βάρβαρη αντιλαϊκή, αντιαναπηρική πολιτική και αυτής της κυβέρνησης. Ηγεσίες που έχουν χτίσει στεγανά να μην ενοχλούνται από τις αγωνίες και τα βάσανα της βάσης των αναπήρων με τη βία, τη νοθεία και τις οργανώσεις μαϊμού. Ηγεσίες καλά μπουκωμένες από τα πολλά ευρώ των επιχορηγήσεων και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που τους δίνονται ακριβώς για να προπαγανδίζουν την στρατηγική της ΕΕ.

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες.
Καμία πίστη στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Το σφαγείο είναι καλά στημένο και καλά μελετημένο.
Καμία ανοχή στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Καμία εμπιστοσύνη στα «αν» και «εφόσον» γίνουν περικοπές τότε θα αντιδράσουν.
Το ήξεραν το σχέδιο. Είχαμε πάρει μια πρώτη γεύση από την λειτουργία των ΚΕΠΑ. Η εκ τον υστέρων αντίδραση θα είναι για τα μάτια του κόσμου.

Παίρνουμε την υπόθεση των δικαιωμάτων μας στα δικά μας τα χέρια, της ζωή μας, των οικογενειών μας, των παιδιών μας.
Δεν διαλέγουμε δήμιο, ούτε και σχοινί.

Με πίστη στη δύναμη του οργανωμένου, μαζικού και καλά προσανατολισμένου αγώνα πυκνώνουμε τις γραμμές της ΣΕΑΑΝ, δυναμώνουμε τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Συγκροτούμε επιτροπές αγώνα παντού, οργανώνουμε συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις σε όποια πρωτοβάθμια λειτουργούν. Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη αναμέτρηση.
Αυτό που λέει η κυβέρνηση με το άρθρο 215 του νόμου ότι θα λειτουργήσει πιλοτικά για τους νέους ανάπηρους αιτούντες επίδομα από το Φλεβάρη μέχρι τον Ιούνη του 2018 θα γενικευτεί για όλους και σε όλη την Ελλάδα όπως ρητά είχαν δεσμευτεί με το τέταρτο μνημόνιο ή τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο αγώνας μας για να έχει μέλλον, αποτέλεσμα, προοπτική, πρέπει να συνδεθεί με τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, τους ανθρώπους της βιοπάλης, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας γιατί μπορούμε να τους σταματήσουμε, να αποσπάσουμε και κάποιες κατακτήσεις, αλλά πάνω απ’όλα να κατακτήσουμε μια κοινωνία που θα εξασφαλίζει ότι οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τέτοιο επίπεδο παραγόμενου πλούτου να είναι στην υπηρεσία της κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Και να μην πετιούνται τα ΑμεΑ στον Καιάδα της κερδοφορίας, για να μη γυρίσουν οι εργαζόμενοι στο μεσαίωνα.

Όλες οι δυνάμεις της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου σε θέση μάχης. Αποκαλύπτουμε τα βρώμικα, εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ, Παγκόσμιας Τράπεζας, μεγαλοεπιχειρηματιών και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.
Στα ειδικά σχολεία, στα ιδρύματα, στα ΚΕΠΑ, στα ΕΟΠΥΥ, στους χώρους δουλειάς ετοιμαζόμαστε για μεγάλη αναμέτρηση.
Τους λέμε καθαρά ότι ο οργανωμένος αγώνας των εργαζόμενων, των αναπήρων, του λαού μας μπορεί να τσακίσει το χέρι που σηκώνεται ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία, στο σπίτι του βιοπαλαιστή, στα επιδόματα και τα φάρμακα του αναπήρου.
ΤΣΑΚΑΛΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ!

 Η Γραμματεία της Σ.Ε.Α.ΑΝ.

Φεβρουάριος 2018