Pages

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.) Χαλκοκονδύλη 37 2ος όροφος, 210-5221411 www.eskamea.gr seaanamea@gmail.com
Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (Σ.Ε.Μ.Ι.Σ.Ε.Α.) τηλ./fax: 2105221411, 6981527117, 6973467755, e-mail: semisea@yahoo.gr

Παράσταση Διαμαρτυρίας Πέμπτη 26/10/2023 στις 10πμ, στο Φάρο Τυφλών (Αθηνάς 17, Καλλιθέα), για την άρνηση της Διοίκησης, να επιτρέψει τον έλεγχο των μηχανημάτων που έγινε το εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό τυφλής συναδέλφισσας εργαζομένης στο Φάρο. Ο έλεγχος θα γινόταν από ειδικό επιστήμονα της εμπιστοσύνης μας όπως έχουμε δικαίωμα.  

            Την Τετάρτη 11.10.2023 η τυφλή συναδέλφισσα Α.Χ κατά τη διάρκεια της εργασίας της στη πρέσα παραγωγής/ διαμόρφωσης μεταλλικών υλικών του μηχανουργείου του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, είχε ένα εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν τα τρία δάχτυλα του δεξιού της χεριού.
Εμείς ως Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε για το ατύχημα ήμασταν στο πλευρό της, δηλώσαμε συμπαράσταση στη συναδέλφισσα και απαιτήσαμε με ανακοίνωση μας την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος,  τον καταλογισμό των ευθυνών αλλά και την πλήρη εξασφάλιση της συναδέλφισσας με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην ανακοίνωση μας, υπογραμμίσαμε και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αρνείται να στηρίξει την ένταξη των ΑμεΑ στην παραγωγή και τη λειτουργιά των προστατευόμενων εργαστηρίων, σαν αυτά που λειτουργεί ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, με τη διαμόρφωση ανάλογου θεσμικού πλαισίου και εξειδικευμένους μηχανισμούς, υποδομές με ειδικούς επιστήμονες για τη λειτουργία τους.
Παράλληλα, στις 12/10/2023 αντιπροσωπεία και από τους δύο παραπάνω φορείς επισκέφθηκε το χώρο, συναντήθηκε με τον διευθυντή κ. Γ. Καρκούλια και τον προϊστάμενο παραγωγής κ. Πετρετζίκη και επισκεφθήκαμε το τμήμα παραγωγής όπου και μας υποδείχθηκε, ο τρόπος λειτουργίας του μηχανήματος αλλά και ο χειρισμός του από έναν τυφλό.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΔΣ, μεταφέραμε τα παραπάνω αιτήματα και παρατηρήσεις μας , ως προς την κατοχύρωση της συναδέλφισσας και τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος.  Ζητήσαμε συνάντηση μαζί της, η οποία ορίστηκε την Πέμπτη στις 19/10/2023.
Κατά τη συνάντηση ενημερωθήκαμε ότι έγιναν δεκτά τα αιτήματα μας από το ΔΣ ως προς την κατοχύρωση  της συναδέλφισσας και τη στήριξη της για ότι χρειαστεί σχετικά με τη θεραπεία και αποκατάσταση της αλλά και πως θα παραμείνει ως εργαζόμενη του Φάρου μέχρι τη συνταξιοδότηση της.
Ταυτόχρονα ενημερωθήκαμε, για τις υποδείξεις που έκανε ο επιθεωρητής του ΣΕΠΕ , κατά τη 2η αυτοψία του στο χώρο του ατυχήματος την Τετάρτη 18/10/2023. Υποδείξεις που δεν είχαν γίνει, όπως ενημερωθήκαμε, σε παλαιότερη επίσκεψη και έλεγχο στο χώρο  μετά από άλλο εργατικό ατύχημα το 2017. Στο σημείο αυτό ζητήσαμε, να μπορέσουν να κάνουν οι φορείς μας αυτοψία με δικός μας επιστήμονα μιας και στο χώρο δεν υπάρχει Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων όπως προβλέπει ο νόμος για μεγαλύτερες μονάδες.
Με έκπληξη μας απάντησαν, ότι δεν ξέρουν αν πρέπει να το επιτρέψουν και θα μας απαντήσουν γραπτά, σε γραπτό αίτημα μας. Αίτημα που υποβάλλαμε αργότερα το μεσημέρι της Πέμπτης 19/10/2023.

Σε αρνητική απάντηση που λάβαμε το απόγευμα της ίδια ημέρας, μας ανακοίνωσαν τα εξής προκλητικά, «Επειδή το αίτημα σας για έλεγχο από δικό σας Ειδικό Ελεγκτή, ξεπερνά τα όρια της καλής πίστης αλλά και του Νόμου, είμαστε υποχρεωμένοι να αρνηθούμε το αίτημα αυτό. Μετά τον τελικό πόρισμα των αρμοδίων (εκ του Νόμου) Επιθεωρητών Ελεγκτών θα γίνουν, από την Διοίκηση του Φορέα,  όλες οι ενέργειες οι οποίες θα υποδειχθούν από τους Δημόσιους Φορείς ελέγχου. Τέλος, κανένας Ιδιωτικός Φορέας  δεν έχει δικαίωμα ελέγχου, πάρα μόνο οι αρμόδιοι Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ».
Άκουσον – άκουσον.
Υπέστη ακρωτηριασμό τυφλή, ανάπηρη εργαζόμενη κατά την ώρα της εργασίας της, στο χώρο του Φάρου Τυφλών και δεν μπορεί το κλαδικό της σωματείο (ΣΕΜΙΣΕΑ), και η ΣΕΑΑΝ να κάνουν με δικό τους, επιστήμονα εμπιστοσύνης έλεγχο στα μηχανήματα που χειρίζονται εργαζόμενοι και μάλιστα ανάπηροι και μιλούν από πάνω ότι ξεπερνά τα όρια της καλής πίστης;;
Αφού είναι όλα καλώς καμωμένα τι φοβούνται; Και γιατί έγινε το ατύχημα;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
Να επιτραπεί, ο συγκεκριμένος έλεγχος με ειδικό επιστήμονα που θα υποδείξουν οι φορείς μας και ας είναι παρόντες τα εξειδικευμένα στελέχη του Φάρου αλλά και ο Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ.
Εμάς μας ενδιαφέρει έτσι κ αλλιώς γιατί έχουμε την πρώτη ευθύνη και λόγο και για να μην επαναληφθεί επ’ουδενί ανάλογο ατύχημα αλλά και να αναγκαστεί το κράτος να διαμορφώσει ανάλογο θεσμικό πλαίσιο και δομές , δημόσιων προστατευόμενων παραγωγικών εργαστηριών με εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη για να μπορούν να δουλεύουν οι τυφλοί/ανάπηροι με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Καλούμε τους τυφλούς/ανάπηρους, τους εργαζόμενους του Φάρου Τυφλών, να συμμετέχουν μαχητικά στην κινητοποίηση , όχι μόνο να εκφράσουμε τη στήριξη μας στη συναδέλφισσα – θύμα του ατυχήματος , αλλά και να απαιτήσουμε συνθήκες δουλειάς για να μην επαναληφθεί ανάλογο ατύχημα.

Η Γραμματεία της ΣΕΑΑν
Το ΔΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας
6977325257, 6993171776