Pages

Ανακοινωση

Αφού έκοψαν το επίδομα -εν μέσω καραντίνας- από τα ορφανά παιδιά με αναπηρία επειδή έπαιρναν τη σύνταξη του θανόντα γονιού τους, αφού άφησαν δεκάδες χιλιάδες ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες μέσω των σφαγείων των ΚΕΠΑ χωρίς επίδομα και σύνταξη αναπηρίας μπαίνει σε νέα φάση το σχέδιο για μαζικές περικοπές στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας αλλά και στις θεραπείες.

Η Κυβέρνηση συγκρότησε πριν λίγες μέρες Ειδική Διεπιστημονική Επιτροπή για την αξιολόγηση των επιδομάτων αναπηρίας με κριτήριο τη λειτουργικότητα που θα πρέπει να δώσει πρόταση-πόρισμα μέχρι 30 Σεπτέμβρη 2020.

Θέλει η Κυβέρνηση να κρυφτεί και η προσήλωση της στις κατευθύνσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ παλαιών και νέων μνημονίων δεν την αφήνει.

Θυμίζουμε, ότι η λειτουργικότητα του ανάπηρου ως κριτήριο για τις όποιες παροχές, είναι το εργαλείο που έχει επεξεργαστεί για γενικευμένες περικοπές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τον ΟΟΣΑ, που βάσει αυτών των επεξεργασιών εξελίσσεται το σχέδιο των περικοπών σε ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες, σε όλες τις χώρες του καπιταλισμού.
Δεν θα παίρνεις ως ανάπηρος το επίδομα με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν από τη φύση και τη βαρύτητα της αναπηρίας αλλά θα κρίνεται και θα είναι κριτήριο το μορφωτικό σου επίπεδο, η κοινωνικότητα σου, η οικογενειακή σου κατάσταση. Το ίδιο για τις θεραπείες του παιδιού σου με αναπηρία. Δεν θα κρίνονται οι ανάγκες του παιδιού σου ή το αν εσύ δουλεύεις, είσαι ασφαλισμένος και πληρώνεις τις εισφορές σου αλλά η εν γένει οικογενειακή σου κατάσταση. Αν έχεις κάποιο διαμέρισμα στο όνομα σου, αν έχεις αδελφό με μια βιοτεχνία αν συμμετέχεις σε κοινωνικές δράσεις κτλ, ακόμα και σε διαδηλώσεις. Τότε θα χαρακτηρίζεται το παιδί σου λειτουργικό και θα επωμίζεσαι ένα μέρος ή όλο το κόστος των θεραπειών.

Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι τα μνημόνια είναι εδώ και θα κουμπώσουν με τα νέα μνημόνια και δεσμεύσεις για τη διαχείριση του κονδυλίου του ταμείου ανάκαμψης που συγκρότησε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το πετσόκομμα των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας, με λεπίδι τη λειτουργικότητα είναι επιταγή του 3ου Μνημονίου που ψήφισαν το Αύγουστο του 2015 όλα τα κόμματα του κεφαλαίου (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ , ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κτλ), και του εφαρμοστικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2018, που μαζί με το χτύπημα της απεργίας επέβαλλε με το άρθρο 215 την αναδιάρθρωση (βλ. περικοπή), των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας με κριτήριο τη λειτουργικότητα. Αφού όπως έλεγε το άρθρο 215, «…η χορήγηση των επιδομάτων θα συνεκτιμάται εκτός του ποσοστού αναπηρίας, η δυνατότητα του ανάπηρου να αντιμετωπίζει τα καθημερινά του προβλήματα…», όπου θα συνυπολογίζεται το μορφωτικό επίπεδο του ανάπηρου ή του χρόνια πάσχοντα, η εν γένει κοινωνικότητα του και οικογενειακή του κατάσταση και το αν ο παππούς άφησε ένα κοτέτσι στον εγγονό του με αναπηρία, μια γκαρσονιέρα ή κανά αμπελάκι σε καμιά ραχούλα…
Λειτουργικότητα, που θα γίνει εν γένει εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων όπως συναποφάσισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και αποδέχθηκαν στο να είναι κριτήριο περικοπών στις κοινωνικές παροχές, τις θεραπείες αλλά και τις συντάξεις αναπηρίας. Όπερ έδει δείξε κατευθύνσεις των μεγάλων καπιταλιστικών οργανισμών για τη Κοινωνική Πολιτική στην Ελλάδα, έκθεση ΟΟΣΑ για την Ελλάδα Σεπτέμβρης 2013 και Παγκόσμιας Τράπεζας Δεκέμβρης 2016. Υπενθυμίζουμε ότι οι επεξεργασίες του ΟΟΣΑ για τη κοινωνική ασφάλιση είναι δεσμευτικές για την ΕΕ και για τα κόμματα του κεφαλαίου ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα, με βάση την επιταγή του 3ου Μνημονίου, ανακηρύσσεται Ειδικός Σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την αναδιάρθρωση της Πρόνοιας στην Ελλάδα (βλ. σχέδιο περικοπών κατά 50% των δαπανών για τη Πρόνοια στη χώρα μας).
Η συμμετοχή τους στην Επιτροπή, όπως ανακοίνωσαν, oι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ, αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των λεγόμενων επίσημων αναπηρικών οργανώσεων που χρόνια τώρα βάζουν πλάτη, δίνουν άλλοθι στη βάρβαρη αντιλαϊκή, αντιαναπηρική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ τολμούν να μας κοροϊδέψουν με την ανακοίνωση τους, λες και έχουμε ακρωτηριασμό μνήμης, ότι δήθεν αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή της λειτουργικότητας ως κριτήριο για την απόδοση των επιδομάτων στους ανάπηρους για τα δεδομένα της χώρας μας! Τολμούν, αναστρέφοντας τη πραγματικότητα, να κάνουν και ιστορική αναδρομή! Μπορούν οι άνθρωποι της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων όλων των συνδυασμών και των αποχρώσεων αλλά και οι δικοί τους, των μηχανισμών της ΕΕ, που τους καλοταΐζουν με εκατομμύρια ευρώ να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση ότι έχουν συνεργούς-ανάπηρους σε αυτή τη βρώμικη δουλειά.
Οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες, οι γονείς και οι κηδεμόνες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν είναι λωτοφάγοι. Όπως τους τα φέραμε τούμπα το 2005, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ μαζί με την ΕΣΑμεΑ ανακοίνωναν τη συμφωνία τους για τη προώθηση του σχεδίου των περικοπών, όπως με τους αγώνες μας έχουμε καθυστερήσει τις επιταγές του 3ου Μνημονίου, τώρα που τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εξόφθαλμα για τον καθένα και τη καθεμία, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τον αγώνα μας μπορούμε να τους τα φέρουμε τούμπα.
Προϋπόθεση γι αυτό είναι η απομόνωση των διεφθαρμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το ζωντάνεμα των πρωτοβάθμιων συλλόγων των ΑμεΑ, των γονιών και κηδεμόνων. H καταδίκη του ρόλου της ΕΣΑμεΑ και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, το πάρσιμο αγωνιστικών αποφάσεων από τους συλλόγους και τα σωματεία. Το δυνάμωμα της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.
Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη αναμέτρηση.


Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στο πάτο
Οργάνωση παντού να ‘ρθούν τα πάνω – κάτω!

Η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ