Pages

καλεσμα συμπαραστασης στους πυροπληκτους

Αύγουστος 2021

Αλληλεγγύη και μέτρα προστασίας για τους πληγέντες

Στεκόμαστε στο πλευρό των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας. Ο πύρινος όλεθρος στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία, στα Γρεβενά και στη Φθιώτιδα δεν είναι μοιραίος. Η κυβέρνηση τα «ρίχνει» όλα στην κλιματική αλλαγή και στα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, στην ατομική ευθύνη.

Όμως που είναι ο ολοκληρωμένος αντιπυρικός σχεδιασμός, η επάρκεια των δυνάμεων πυρόσβεσης, τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, η πρόληψη για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων; 

Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες είναι τις λιγοστές δυνάμεις πυρόσβεσης να  δίνουν νυχθημερόν άνιση μάχη με τις φλόγες με απαρχαιωμένο εξοπλισμό κι ελλιπή τεχνικά μέσα. Να τρέχουν από περιοχή σε περιοχή και να μετακινούνται σε όλη τη χώρα. Βλέπουμε να μην έχουν ανοιχτεί αντιπυρρικές ζώνες και οι κάτοικοι που παραμένουν στα χωριά τους για να σώσουν τις περιουσίες τους να τις ανοίγουν άρον άρον με όποια τεχνικά μέσα διαθέτουν. Βλέπουμε ότι τα δάση να μην έχουν καθαριστεί, να μην φροντίζονται, να μην προστατεύονται.

Όχι! Δεν φταίει η κακή μας τύχη. Φταίνε οι επιλογές τους για μείωση κρατικών δαπανών, για μπίζνες στα βουνά και στα δάση για το επιχειρηματικό κέρδος και την πράσινη δήθεν ανάπτυξη. Φταίνε οι δασοκτόνοι νόμοι που πέρασαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί και η τωρινή, η απαξίωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η γύμνια τους φάνηκε για άλλη μια φορά! Το μόνο επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν  είναι το «τρεχάτε να σωθείτε» ας καεί το σύμπαν. Το ανέξοδο 112 αυτή τη φορά όντως λειτούργησε σωστά! Είναι φανερό ότι ο λαός έχει αφεθεί στο έλεος των πυρκαγιών από την κυβέρνηση.

Κανένα άλλο μέτρο για την προστασία και την ασφάλεια της ζωής, για τους κόπους μιας ζωής. Κανένα μέτρο για τους ανθρώπους με αναπηρία, τους χρονίως πάσχοντες των πληγέντων περιοχών. Ακόμα και το γηροκομείο που εκκένωσαν έστειλαν τους παππούδες και τις γιαγιάδες σε νοσοκομείο γιατί βέβαια καμία δημόσια δομή για τη φροντίδα των ηλικιωμένων δεν έχουν αφήσει όρθια.

 

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι, ανάπηροι, χρόνια πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες,

Καλούμε τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή, τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους να απευθυνθούν άμεσα στην ΠΟΜΕΕΑ, στη ΣΕΑΑΝ και στον ΕΝΙΑΙΟ σε περίπτωση που υπάρχει έστω και ένας μεταξύ των πληγέντων που χρειάζεται στήριξη.

 

Δηλώνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Οργανώνουμε τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης (νερά, τυποποιημένη ξηρά τροφή, ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά κτλ) για να τα παραδώσουμε σε όσους τα έχουν ανάγκη. Η συλλογή ειδών θα γίνεται καθημερινά 5 – 7 το απόγευμα κατόπιν συνεννόησης στα γραφεία των συλλόγων μας, Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6972510719 (Γεώργιος)
6973929817 (Γεωργία)

Επίσης για όποιον επιθυμεί μπορεί να συμβάλλει στηρίζοντας και οικονομικά μέσω των λογαριασμών:

  • Του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ στην Τράπεζα Πειραιώς IBAN: GR4301720290005029103572238 
  • Της ΣΕΑΑΝ στην Εθνική Τράπεζα
  • IBAN: GR7101105380000053800473927. 

Διεκδικούμε όλοι μαζί:

  • Άμεση καταγραφή των ζημιών και ουσιαστική στήριξη των πληγέντων, 100% αποζημίωση – Όχι στα μέτρα κοροϊδία της κυβέρνησης.
  • Εξασφάλιση ασφαλούς στέγασης, σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε  όσους και όσο  χρειάζεται.
  • Να μη λειτουργήσουν τα εργοστάσια και οι άλλοι χώροι δουλειάς που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι να διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Καταβολή των μισθών των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς που έχουν ζημιές, καμία βλαπτική μεταβολή στη δουλειά τους.
  • Μέτρα για την αποφυγή νέων πυρκαγιών σε δασικές περιοχές, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την επιτήρηση των δασικών εκτάσεων,  εξοπλισμένου  με όλα τα αναγκαία μέσα για άμεση επέμβαση.

Γιατί δεν είναι μοιραίο ούτε αναπόφευκτο να καιγόμαστε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και να πνιγόμαστε με τις πρώτες βροχές.

Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
(Σ.Ε.Α.ΑΝ.)
Το ΔΣ Του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων
Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων
Στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ)